Hedrande nomineringar

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

20 september var det dags för White Guide Senior 2022 års prisutdelning i Helsingborg. På plats fick deltagarna ta del av sina nomineringar och vinnarna prisas. Stockholms Sjukhem fick TVÅ fina nomineringar! Grattis och bra jobbat alla köket!

Det var en festlig tillställning som White Guide Junior och White Guide Senior anordnat. Priser delades ut i hela 16 kategorier och alla hyllades med mängder med applåder av stolta matintresserade och kunniga festdeltagare.

Stockholms Sjukhem var nominerade i hela två kategorier; Mikael Cederberg, vår kostchef, som Årets Seniorkock och i kategorin Årets seniormåltid. Vi blev inte tilldelade förstapris i någon av nomineringarna, men bara att vara nominerad är en otrolig vinst i sig! Läs bara de fantastiska nomineringarna nedan.

White Guide Seniors omnämningar

Årets seniorkock 2022

En ödmjuk virtuos

Att besöka Mikael och Stockholms Sjukhem är som att få en all inclusive-resa genom en lång räcka miljöer, tankar och smaker. Vi pratar om bin, om timbalkost, om att få utbilda sig kring mat och om hur man skapar en härlig matupplevelse. Mikael är otroligt stolt över sina medarbetare och visar med glädje upp deras arbete och bidrag, men tonar gärna ner sin egen betydelse. Hans engagemang för bra och vällagad mat- som han ständigt strävar efter att förbättra- är emellertid svårt att missa. För hur blygsam han än må vara, har han i själva verket en lång erfarenhet som kock, och en stark vilja att förvalta och utveckla den.

Källa: White Guide Senior, utgåva 2022. Plats nummer fem i kategorin Årets seniorkock

 

Årets seniormåltid 2022 

Nytänk med gamla anor

Stockholms Sjukhem grundades redan 1891. Idag är det en plats där man lite överraskande kan få smaka fantastiska grönsaksinläggningar, höra surret från bikupor, sitta i ett vackert växthus eller filosofera i trädgården- om man är senior, vill säga. Även maten får stort utrymme, och den får ta både tid och resurser i anspråk. Alla nyanställda genomgår en introduktionsutbildning, det ordnas grillkvällar, det firas högtider och man gör egna, färgstarka timbaler. På något vis lyckas man med konststycket att producera stora mängder mat som passar alla behov, utan att tumma på vare sig glädjen eller kvaliteten.”

Källa: White Guide Senior, utgåva 2022. Plats nummer nio i kategorin Årets seniormåltid.

 

”Vi är så stolta över det arbete som köket och Micke gör”

Kostchef Mikael Cederberg kunde inte själv vara med på plats i Helsingborg. Stockholms Sjukhem representerades istället av Vallgossens verksamhetschef Ann-Christine Johansson och dietist Amanda Stark.

– Jag har själv inte arbetat så länge på Stockholms Sjukhem. Men jag är så stolt över Micke, alla kollegor i köket och vår tidigare dietist, Jenny Johansson, som har gjort allt det arbete som gjort att vi i år blev nominerade i två kategorier i White Guide Senior! Nu ska vi fortsätta det fantastiska arbetet för att få chans att bli nominerade även 2023, säger Amanda Stark.

De fina nomineringarna finns tryckta och för alltid bevarade i boken White Guide Senior och White Guider Juniors 2022 års utgåva.

Boende fick tycka till

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av en måltid (i kategorin Årets seniormåltid). Ett juryteam besöker utvalda äldreboenden och Stockholms Sjukhem var ett av dem. Då proväter juryn en måltid, pratar med andra matgäster och bedömer helhetsintrycket.

Juryn bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

Vad krävs för att bli nominerad och vilka var nominerade?

Årets Seniormåltid

”För att placera sig högt i denna kategori ska man förstå vikten av att satsa på helheten. Mat, måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och ­– framförallt – respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov.

Till syvende och sist handlar det om god och näringsrik mat, tillagad av en kock som tar ansvar för det som hamnar på tallriken.”

Fem nominerade, utan inbördes ordning: Silverängen i Trelleborg, Tubberödshus i Tjörn, Tätortsvägen i Kristianstad, Vardaga Silverpark i Täby och Stockholms Sjukhem.

 

Årets Seniorkock

”För att placera sig högt i denna kategorin ska man inte bara laga god och näringsriktig mat, utan också vara med och lyfta medvetenhet, engagemang och kunskap om hur måltider påverkar äldre och sjuka människor.

Man måste vara lyhörd och lära känna sina gästers olika behov och önskemål men också ha hantverksskicklighet, erfarenhet, tydligt ledarskap och kunskap om råvaror och näringslära.”

Fem nominerade, utan inbördes ordning: Jennie Andersson, Sanna Persson och Åsa Persson från Tätortsvägen i Kristianstad, Pär Stenberg från Vardaga Silverpark i Täby, Robin Höglund Jakobsbergsgården i Sala, Samniang Duangkasem från Lilldals äldreboende i Tjärn och Mikael Cederberg från Stockholms Sjukhem.

 

Vill du också äta vår goda mat?

Du vet väl att även du som inte är vår boende eller patient kan komma och njuta av vår goda mat på Restaurang Huss på Kungsholmen? Vi serverar lunch måndag till fredag på Mariebergsgatan 22. Välkommen!