Måltidsvärd Pirkko Örn tillsammans med dietist Amanda Stark.

Måltidsvärd Pirkko Örn tillsammans med dietist Amanda Stark.

Stockholms Sjukhem nominerade till Årets Seniormåltid 2022 av White Guide Senior

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Dubbla nomineringar! Tidigare fick kostchef Mikael Cederberg nomineringen Årets Seniorkock av White Guide. Nu kom även nomineringen Årets Seniormåltid 2022.

– Självklart känner man stolthet över att få vara med i det arbetslag som har blivit nominerade, säger måltidsvärd Pirkko Örn vars uppgift är att vara ett stöd för alla avdelningar och en länk till köket när det gäller kosten och matbeställningar samt helheten runt måltiden.

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av en måltid. Exempelvis kontrolleras smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

Sedan jag började här har jag upplevt att det verkligen finns ett engagemang och driv hos personalen. Både i köket och ute på avdelningarna och äldreboendet där maten serveras

Amanda Stark har arbetat som dietist på Stockholms Sjukhem sedan maj i år.

– Jag kan förstå att vi har fått den här nomineringen. Sedan jag började här har jag upplevt att det verkligen finns ett engagemang och driv hos personalen. Både i köket och ute på avdelningarna och äldreboendet där maten serveras.

Många har testats

Måltidsvärd Pirkko Örn menar att maten inom äldreomsorgen och sjukvården är ett viktigt inslag under dagen för boende och patienter.

– Både för att det ska vara gott och trevligt men även för att få rätt näring som kan ge ett bättre mående eller tillfrisknande.

Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året då man även har White Guide Junior. Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Finalen avgörs den 20 september i Helsingborg.

– Vi är glada att White Guide Senior uppmärksammar de här frågorna då maten och måltidssituationen är väldigt viktig för att vi ska må bra, säger Pirkko Örn.

Nominerade Årets Seniormåltid 2022 (utan inbördes rangordning)

Borgvalla vårdboende, Helsingborg

Elinebo vårdboende, Helsingborg

Jakobsbergsgården, Sala

Lilldals äldreboende, Tjörn

Otium Tre Stiftelser, Göteborg

Silverängen, Trelleborg

Stockholms Sjukhem, Stockholm

Tubberödshus, Tjörn

Tätörtsvägen, Kristianstad

Vardaga Silverpark, Täby