Flytta som äldre till ett äldreboende i en annan kommun – går det?

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan
Anna-Lisa och Åke är nöjda med beslutet att flytta Anna-Lisa närmre Åke. Dessutom upplever de att Nyckelharpan uppfyller deras förväntningar.

Anna-Lisa och Åke är nöjda med beslutet att flytta Anna-Lisa närmre Åke. Dessutom upplever de att Nyckelharpan uppfyller deras förväntningar.

Åke bor i Stockholmstrakten. Hans mamma Anna-Lisa bodde på ett äldreboende i Ludvika. Åke kunde inte besöka sin mamma så ofta som han ville. Därför ansökte de om en lägenhet på äldreboendet Nyckelharpan i Upplands Väsby. Nu har Anna- Lisa bott där ett par månader och både hon och Åke är mycket nöjda med beslutet. Boendet uppfyller alla deras krav och nu kan Åke hälsa på sin mamma varje dag, om han så vill.

Har du också en närstående som är i behov av äldreboende som bor på annan ort men önskar fanns närmare dig?

Enligt lag har du rätt att ansöka om äldreboende i vilken kommun du vill. Vänd dig direkt till den kommun dit du vill flytta. Ibland kan den nuvarande hemkommunen tänka sig att köpa en plats på det boende du önskar.

Äldreboendet Nyckelharpan som ligger centralt i Upplands Väsby drivs av den icke vinstdrivande stiftelsen Stockholms Sjukhem. Här finns noga utvalda medarbetare med god kompetens, anställd läkare, en egen dansbana och ett husband som regelbundet besöker boendet. Dessutom serveras mat som flera år nominerats (och även har vunnit pris) av White Guide Senior. I bottenplan finns en förskola som äldreboendet samverkar med, något som berikar livet för såväl barn som äldre.

Vill du veta mer om Nyckelharpan?

Besök boendets webbsida. Har du frågor är du välkommen att kontakta verksamhetschef Ewa Svensson. Tel. 08-122 85 174 mejl: ewa.svensson@stockholmssjukhem.se.