Bildtext: från v. Tobias Karlsson, dansare och ambassadör för Alzheimerfonden, Christina Granholm, enhetschef v​​​ård och omsorgsboendet, Lena Vahström, undersköterska, vård- och omsorgsboendet och Clarissa Krabbe, personlig tränare och musikalartist.

Bildtext: från v. Tobias Karlsson, dansare och ambassadör för Alzheimerfonden, Christina Granholm, enhetschef v​​​ård och omsorgsboendet, Lena Vahström, undersköterska, vård- och omsorgsboendet och Clarissa Krabbe, personlig tränare och musikalartist.

Alzheimerfondens stipendium – ger rörelse och glädje

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

I maj vann vård- och omsorgsboendet på Kungsholmen Alzheimerfondens stipendium i satsning på ökad livskvalitet. Pengarna skulle användas till träningspass ledda av tränaren Clarissa Krabbe. Hur har det gått?

Av de 435 ansökningar som Alzheimerfonden mottog under #omsorgsrörelsen med idéer för att bidra till ökad livskvalitet, var vård- och omsorgsboendet en av vinnarna. Vinstsumman på 50 000 kr fick vi veta skulle användas till professionellt ledda träningspass av Clarissa Krabbe för våra boende under 65 år med demenssjukdom och deras närstående. Nu undrar vi hur det har gått med träningen i sommar. Vi frågar Lena Vahlström, undersköterska på enheten.

Hur har det gått med projektet ”Lyfta vardagen, öka välbefinnandet och inte minst sprida glädje”?

– Det har varit jättelyckat! Det har verkligen gett mycket till de boende. Men också till oss i personalen. Till och med boende som aldrig i hela sitt liv rört sig, ler och närmar sig Clarissa. Hon är utbildad personlig tränare och musikartist. Hon är så duktig och bara kör, så de boende samlas runt henne och rör sig med musiken. 

Har ni haft träningspass med Clarissa Krabbe i parken?

– Ja sedan juli/augusti har vi haft träningspass i stort sett varje vecka. Både ute och inomhus. Vi plockar ut alla möbler och kan ha gympa inomhus. Vi har märkt att vi inte behöver fega med musiken utan de boende ler och blir glada när diskomusiken kör igång.

Hur har passen mottagits av boende och närstående?

– Några av våra boende har älskat att röra på sig och de älskar ju de här passen också. Innan var jag lite orolig för att det skulle vara för stojigt och jobbigt för de boende, men det visade sig bli precis tvärtom! Våra boende är ju yngre och har därför många yngre närstående. De jobbar och pluggar och så, men några har haft möjlighet att vara med.

Hur ser planen ut gällande träningen framöver när stipendiepengarna är slut?

– Nu har vi haft passen så många gånger så vi i personalen har också lärt oss rörelserna. Så det händer att vi drar igång passet själva också. Planen är att fortsätta hålla i träningspassen själva framöver, när stipendiepengarna är slut.

I september gjorde Alzheimerfonden en egen uppdatering av hur stipendiepengarna använts och besökte då vård- och omsorgsboendet. Vid detta tillfälle höll Clarissa ett danspass tillsammans med Tobias Karlsson, dansare och ambassadör för Alzheimerfonden.

Du kan se delar från besöket i videon nedan mellan 37.55- 49.44:

https://www.alzheimerfonden.se/evenemang/alzheimerdagen

Tack!

Vi vill framföra stort tack till närstående Ann-Marie och Jarek Raubo som tillsammans utformade ansökan. Tack vare er har ansökan blivit verklighet.

Och tack till vår boendes närstående, Maria, som blev intervjuad av Tobias Karlsson.