Vecka med fokus på minskat matsvinn

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

I år uppmärksammar vi Internationella matsvinnsdagen genom att mäta matsvinn på våra vårdavdelningar och vård-och omsorgsboenden. Mellan 2019 till 2020 minskade matsvinnet i våra verksamheter på Kungsholmen med hela 50 procent.


För att sätta fokus på problemet med matsvinn och även att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. Här på Stockholms Sjukhem lyfter vi matsvinnsfrågan under hela vecka 39, 27 september - 3 oktober, och det är enheterna själva som mäter.

– Vi har mätt matsvinn länge, men jag tycker det är bra att frågan uppmärksammas internationellt. Den här frågan är viktig, vi måste använda världens resurser på rätt sätt, säger Christina Jansson, kvalitets- och miljöansvarig på Stockholms Sjukhem

Jobbar aktivt med frågan

Nytt för i år är att även verksamheterna i Bromma och nya äldreboendet Hornskroken på Södermalm är med och deltar. Att Kungsholmens vårdavdelningar och äldreboende lyckades halvera sitt matsvinn mellan 2019 och 2020 är glädjande siffror. Jenny Johansson, dietist på Stockholms Sjukhem, menar att det delvis beror på att man aktivt jobbat med frågan och informerat om ämnet.

– Vi har också bytt kostdataprogram och där har vi gjort kolhydratkällor som potatis, ris och pasta valbart. Det har gjort att det blir mer att välja på för patienter och boende och man också kan anpassa portionsstorlekarna så att alla kan äta sig mätta.

Engagerade medarbetare

I mätningen ingår mat som levereras från köket och som sedan skrapas av från tallrikarna, eller blir över i serveringskärlen. Kostchef Mikael Cederberg, hoppas nu på fortsatt engagemang hos medarbetarna så vi lyckas minska matsvinnet ännu mer.

– Matresterna omvandlas sedan till biogas så de går inte heller till spillo. Men att få så lite onödigt matsvinn som möjligt är det allra bästa.