”Jag tänker på de äldres bästa. De ska ha det så bra som möjligt. Det är det viktigaste för mig.”

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan
Erica är en av undersköterskorna som är med i uppstarten av det kommande äldreboendet Mosaiken på Bromma Sjukhus.

Erica är en av undersköterskorna som är med i uppstarten av det kommande äldreboendet Mosaiken på Bromma Sjukhus.

Erica är en av undersköterskorna som är med och startar upp det kommande äldreboendet Mosaiken. I januari börjar hon arbeta med uppstarten av Mosaiken.

Erica har arbetat i drygt 20 år inom äldreomsorg och sjukvård och är noga i valet av sin uppdragsgivare.

– Jag har arbetat för olika arbetsgivare och är noga med att välja företag som uppfyller mina kriterier. Jag kräver bra arbetsmetoder, bemötande, retorik tydliga planer, säger Erica.

Hur kommer det sig att du valt att söka till Mosaiken?

– Det känns spännande för att det är helt nytt. Jag vill vara med och forma ett nytt boende och se hur det funkar och föra in mina kunskaper. Det är speciellt att få vara med från start. Min uppfattning av Stockholms Sjukhem är att det verkar vara en trevlig stiftelse som tar hand om sina patienter och boende. Det har varit betydande i mitt val i att jag sökte tjänsten.

Hur känns det inför att vara med om en uppstart av ett helt nytt äldreboende?

– Det känns bra. Jag vill komma med mina erfarenheter och vara med och forma hur jag tycker att ett boende ska vara.  Jag tycker att det är viktigt att man som medarbetare är objektiv, lyfter de boende och jag vill finnas för dem med mina kunskaper och erfarenheter. Det är spännande att alla nya är för varandra. Jag kommer att föreslå en bra retorik och att vi ska ta fram en bemötandeplan. Dynamiken i gruppen ska funka. Funkar den, då flyter arbetet på bra.

Hur kom det sig att du sökte denna tjänst?

– Jag vill prova något nytt. Och här är allt nytt! Jag känner att; här kan jag bidra. Det är dags för mig att gå vidare. Jag vill ha nya utmaningar och det får jag på Mosaiken.

Vad tänker du om att det är ett boende på ett sjukhus?

– Jag ser att det finns flera olika delar som är viktiga. Att de boende vet att de har tillgång till allt. De lämnas inte slumpmässigt. Det finns sjukvård i huset och medarbetare som har kunskap om sjukvård. Det är annorlunda än ett vanligt äldreboende. Och så finns det fördelar för både boende och mig som medarbetare i och med att det finns café, salladsbar och ett rum för aktivitet.

Boendet har inriktning bildkonst; har du själv intresse av konst eller kultur?

– Ja, jag älskar allt vad det gäller konst och kultur. Jag älskar att måla själva. Jag pysslar och uppfinner saker och är väldigt kreativ. Jag kan hålla aktiviteter på boendet. Och just bildkonst- det är fint. En bild kan ses på olika sätt av olika personer. Det kan uppstå spännande samtalsämnen kring det. Det är fint.

Här kommer att finnas ateljé och solrum; vad tänker du att det kommer att kunna ge för mervärde till boende och kanske deras närstående?

– Det är viktigt. Det ska vara trivsam och avslappnande miljö med hemkänsla. Man kan ha terapi där också. Leka med tanken och fantasin. Självklart ska närstående vara inkluderade i det här.