Nu byggs Nackas kommande äldreboende; Poesin

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

26 april togs det officiella första spadtaget för ett modernt äldreboende i vackra Hasseludden. Med på plats för att fira fanns bland annat representanter från Nacka kommun, Magnolia Bostad, Malmegårds Fastigheter och Stockholms Sjukhem. Vintern 2024/2025 står huset klart för inflytt av boende.

Det var ett glatt sällskap som firade in det påbörjade bygget av Poesin. Vid de fyra spadarna stod Björn Bergman, Regionchef Öst Magnolia Bostad, Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Peter Ceder, äldreomsorgschef Stockholms Sjukhem och Bengt Malmegård, grundare och ägare av Malmegårds Fastigheter. Fina tal hölls av samtliga nämnda.

Med på plats fanns även bland många andra Nacka kommuns äldrenämnds ordförande Tobias Nässén.

– I Nacka, precis som i övriga landet, ser vi en tydlig ökning av andelen äldre. Det är en 50% ökning av människor över 80 år de kommande 10 åren framåt. Så det finns i grunden ett stort behov av olika typer av äldreboenden. Jag är jätteglad att kunna välkomna Stockholms Sjukhem hit till Nacka kommun, säger Tobias Nässén.

En av dem som höll tal var Peter Ceder.

– Det känns jätteroligt att stå här och idag ta det första spadtaget för vårt kommande äldreboende, Poesin. Alla Stockholms Sjukhems äldreboenden är döpta med koppling till kultur. Kultur är något vi värderar högt. Både i traditioner, högtider men även i konst och aktiviteter. På Poesin har vi ett namn med koppling till litteratur. De boende som bor här kommer att få ta del av aktiviteter som berikar dagen och livet, inte sällan med koppling till litteratur, sa Peter Ceder i sitt tal.

Poesin kommer att välkomna äldre som behöver vård- och omsorg dygnet runt och som har beviljat biståndsbeslut för detta. Det kommer att finnas enheter för dem med demensdiagnos. Här kommer de att bo i vacker natur, men också i ett vackert hus! Stockholms Sjukhem drivs utan vinstsyfte. All eventuell vinst återinvesteras i stiftelsen till förmån för våra boende, patienter och medarbetare. Stockholms Sjukhem bedriver såväl äldreboenden som sjukhus i Stockholms län.

Om Poesin

Poesin kommer att ha 60 lägenheter för äldre med beviljat biståndsbeslut för särskilt boende (äldreboende). Boendet ligger i naturskön skärgårdsmiljö granne med det berömda spat Yasuragi. Byggnaden har en japanskinspirerad arkitektur och har vacker skogsnatur omkring sig samt närheten till vattnet. Läs mer om Poesin på dess webbsida.

På Stockholms Sjukhems äldreboenden

De äldre som flyttar till våra äldreboenden, inte minst Poesin, får en helhetsvård har vi anställt en egen läkare som arbetar på våra stiftelsedrivna äldreboenden. Det ger god samverkan mellan yrkesgrupperna och ger en trygghet för boende och närstående. Att arbeta inom vård och omsorg gör att medarbetarna ofta ställa i etiska dilemman. För att ge medarbetarna muskler och kunskap att hantera dessa, har vi ett etikråd för Stockholms Sjukhem och även utbildning av medarbetarna i etik.

– Stockholm Sjukhem ser fram emot att ta emot att se Poesin växa fram och att få bjuda in nya medarbetare och boende, avslutar Peter Ceder.