Mat och måltider – en viktig del av din vardag

Maten till dig som patient och boende ska smaka gott, se inbjudande ut, vara näringsriktig och variationsrik. Måltiden ska förgylla din tillvaro och göra så att du mår bra. 

All mat som serveras boende, patienter och gäster i restaurangen lagas av vårt eget kök.

Vårt kök erbjuder goda och välkomponerade menyer av svensk husmanskost i en blandning med modernare rätter. 

Vi lagar maten från grunden och använder färska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Vårt mål är att 25 procent av råvarorna ska vara ekologiska.

Köket erbjuder två rätter och en vegetarisk rätt till både lunch och middag varje dag. Det ingår även sallad och dessert varje dag. Vi erbjuder även val av komponent t ex potatis, potatismos, ris eller liknande och anpassar maten efter individuella behov. De patienter och boende som vårdas och bor på Kungsholmen har även möjligheten att byta sin måltid mot ett besök i vår restaurang.

Grund- och specialkoster

Vår matsedel utgår från en säsongsanpassad meny. Vi följer de svenska mattraditionerna vid helger såsom jul, påsk och midsommar. Vi erbjuder även festmåltider för att fira speciella högtider. Våra matsedlar är energi- och näringsvärdesberäknade och följer gällande näringsrekommendationer samt Socialstyrelsens råd för kosttyper, näringsvärde och måltidsordning.

Kvalitetssäkring

Kostenheten följer ett livsmedelshygieniskt egenkontrollprogram. Vi vill ständigt förbättra och utveckla oss och har ett system för rapportering av avvikelser och synpunkter, där våra gäster kan tycka till om dagens mat och om kostenhetens service. En kvalitetsansvarig kock och en smakpanel testar alla våra rätter innan de lämnar köket.

Kostombud och smakpaneler

Vi har kostombud från vårdavdelningar och boendegrupper för att ta tillvara patienter och boendes behov och önskemål. Kostenheten inbjuder också regelbundet boende från äldreomsorgen att delta i en smakpanel. Gruppen träffas inför varje menybyte, vår och höst, för att provsmaka nya rätter på menyn och ge sitt omdöme. 

Utbildning av vårdpersonal

Kostenheten tillsammans med dietist erbjuder varje år en introduktions- och repetitionsutbildning i kost och nutrition för all vårdpersonal. Vi erbjuder även kortare föreläsningar om aktuella kost- och nutritionsråd riktat direkt till olika yrkesgrupper.

Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2018-08-08 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan